Kerékpáros
túraútvonalak

az Őrségben

Az Őrség természetes adottságainál fogva akár kerékpáros paradicsomnak is nevezhető. Egyre többen ismerik fel a lehetőséget, és választják a tájegység megismerésének ezt az ideális módját. Kijelölt kerékpáros túraútvonalakon járhatják be az Őrséget, melyek közül néhány érinti a szlovén határ túloldalán fekvő, közeli településeket is. A túraútvonalak különböző hosszúságúak és eltérő nehézségi fokúak. Mindegyikre jellemző, hogy rövid, meredek kaptatókat kell leküzdeni. Az Őrségben a településrészek (az úgynevezett „szerek”) általában a dombtetőkön helyezkednek el (néha elég messze egymástól), így egy-egy helységnévtábla többször is felbukkanhat az utunk mentén!

Őrség 1. kerékpárútvonal

Zala völgye – Kerka völgye

Kiindulópontunk Őriszentpéter, az Őrség fővárosa. Ha innen déli irányban indulunk el, akkor Bajánsenyére, a Kerka patak völgyébe érünk.  Ha viszont nyugat felé kezdjük a kört, akkor a Szala patak folyását követve Szalafőre jutunk. (A Szala patak válik később Zala folyóvá.) Látnivalók útközben: Árpád-kori templom és Csörgőalma gyümölcsöskert Őriszentpéteren, Szalafőn a Jégverem, egy óriás tölgyfa az út mentén és az Őrségi Népi Műemlékegyüttes Pityerszeren. Szalafőről erdei útszakasz vezet át a határon túl fekvő Hodošra. Ezt az útszakaszt kivéve szinte végig aszfalt úton kerekezhetünk. Hodošról a közeli Kapornak (Kiprlivnik) felé vesszük az irányt, ahol egy szép néprajzi kiállítás látható az egykori Skerlák házban. Domonkosfát (Domanjsevci) érintve Kercaszomornál lépjük át újból a határt, majd a Kerka völgyében fekvő Bajánsenyén át jutunk vissza Őriszentpéterre.

1. őrségi kerékpáros útvonal
0 m

szintkülönbség

0 km

hossz

Pontok háttér
2. őrségi kerékpáros útvonal
0 m

szintkülönbség

0 km

hossz

Pontok háttér

Őrség 2. kerékpárútvonal

Erdők ölén, templomok útján

Ez az útvonal az úgynevezett Belső-Őrség dimbes-dombos vidékére vezet, ahol egy nevezetes fazekas-falut, és több, kivételesen szép templomos helyet látogathatunk meg. Ha Kerkáskápolna felé kezdjük a kört, akkor földúton, erdők között indul a túra. Ha Bajánsenyét választjuk induló útiránynak, akkor hosszasan aszfalt úton kerekezhetünk, de mindjárt az elején egy kaptatót kell leküzdenünk Őriszentpéter határában. Bajánsenyén megtekinthetjük a református templom faragott zsoltármotívumait és a helytörténeti gyűjteményt. Erdők között haladva tovább, a gerencsérek földjére jutunk: Magyarszombatfára, ahol közel 700 éves a fazekas hagyomány. Továbbkerekezve Veleméren, a fényjátékáról híres Szentháromság templomot, és benne Aquila János freskóit csodálhatjuk meg. Magyarföldön található a szakrális építészet legújabb büszkesége, a Fatemplom, Szentgyörgyvölgyön pedig a református templom fakazettás mennyezete kínál látnivalót. Kerkáskápolnáról északnak tartva erdei úton jutunk vissza az Őrség fővárosába, Őriszentpéterre.

Őrség 3. kerékpárútvonal

Őrség kincsei, aprócska falvai

Mesés aprófalvak, régi életformák nyomai, egykor virágzó és újraéledő gazdaságok felfedezése. Ha Őriszentpéterről déli irányban indulva, földúton, erdők között jutunk Kerkáskápolnára, majd aszfalton Ramocsára (mindkét faluban kis haranglábakat láthatunk). Kerkafalván keresztül előbb Szattára, majd  Nagyrákosra érünk. Itt látható Magyarország leghosszabb vasúti völgyhídja. De megcsodálhatjuk a kis falucska virágos portáit, a zsúpfedeles tájházat, majd a dombról leereszkedve, a falut átszelve, erdők közt haladunk Ispánk felé. Innen Őriszentpéter felé vesszük az irányt, ám mielőtt visszaérnénk, röpke pihenőt kínál a Bárkás-tó melletti tisztás, ahonnan már könnyed pedáltaposással visszajutunk az Őrség fővárosába.

3. őrségi kerékpáros útvonal
0 m

szintkülönbség

0 km

hossz

Pontok háttér
4. őrségi kerékpáros útvonal
0 m

szintkülönbség

0 km

hossz

Pontok háttér

Őrség 4. kerékpárútvonal

Tavak, lápok mentén

Őriszentpéterről kelet felé tekerve Nagyrákosra érünk. Az út mentén zsúpfedeles tájház, a konyhában mindenféle eszközök, amelyeket száz évvel ezelőtt használtak elődeink. Mellette kovácsműhely, benne korabeli szerszámok. A következő falu, Pankasz, nevezetessége a zsúppal fedett szoknyás harangláb. Kisrákoson református templomot, Szaknyéron egy kis haranglábat láthatunk. A szigorúan védett szőcei tőzegmohás lápréten számos jégkorszaki maradvány-növényfaj található. A Vadása-tó a kirándulók, fürdőzők, horgászok kedvenc helye. Vizét 12 forrás táplálja. Viszákon járva mindenképpen elhaladunk a pálinkafőzde mellett, ahová emberöltő óta nagyon sokan jártak és járnak főzetni. Ispánk a következő falu ezen az útvonalon, melyet a csend, a béke szigeteként emlegetnek.

Őrség 5. kerékpárútvonal

"Várak” földjén

Ez az útvonal az Őrség északkeleti vidékét járja be. Őriszentpéterről indulva, Nagyrákoson át Pankasz felé tartunk. Megnézhetjük a helytörténeti gyűjteményt, majd kis falu nevezetessége, a szoknyás harangláb mellett elhaladva, Kisrákoson át Szaknyérra érünk, amely a történelmi Őrség legkisebb települése. Határában egy forrásra lelhetünk, melyet 1945-ben a magyar katonák építettek ki. Az Őrimagyarósd-Hegyhátszentjakab közti úton balra, a Várdombon, magaskilátó jelzi a helyet, ahol a magyaródi Darabos család „aprólék végháza” állt. Felsőmarácon, a falutól északra fekvő dombtetőn, a Tótfalu major helyén megtalálhatók a török időben állt kis erőd romjai. Innen tovább a Himfai-parkerdőn át Gróf Sigray Antal egykori birtokára érünk. Kitérőt tehetünk Hegyhátszentmárton felé a Földvárhoz. Visszafelé Viszákon át vezet az út az erdőn keresztül Ispánkra, majd Őriszentpéterre.

5. őrségi kerékpáros útvonal
0 m

szintkülönbség

0 km

hossz

Pontok háttér
6. őrségi kerékpáros útvonal
0 m

szintkülönbség

0 km

hossz

Pontok háttér

Őrség 6. kerékpárútvonal

Hűs erdők, vizek

Őriszentpéterről észak felé indulva Kondorfára érkezünk, majd a falut elhagyva leereszkedünk az erdők övezte postaúton. Ezután egy forgalomtól mentes, kis kavicsos erdei úton folytatjuk a kerékpározást a Hársas-tó felé. A Hársas-patak táplálta mesterséges tó nemcsak a horgászok, hanem a fürdőzők és kirándulók körében is kedvelt. A tóparti sétány mellett épült ki az 1 km hosszú Hársas-tó tanösvény, ami a tó élővilágát és a vidék építészeti értékeit mutatja be. Visszaúton – Farkasfán át – Szalafő felé vesszük az irányt. Az un. „Őserdőn” keresztül a Szala forrásához, a Fekete-tó misztikus vidékére érünk, majd meglátogathatjuk a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttest, hogy aztán a Szala folyásirányát követve visszatérjünk az Őrség fővárosába.

A kerékpárutaknál említett látnivalók, nevezetességek csak kiragadott ajánlatok. A kijelölt útvonalakat tartva számtalan egyéb látnivaló fedezhető még fel, melyekről részletesebb információt talál a települések leírásánál. Ha további segítségre van szüksége, rendelkezésre áll Őriszentpéteren a Vaskarika kerékpáros központ, szervizzel és minőségi kerékpárok kölcsönzési lehetősségével.